هیچ آگهی در این گروه ثبت نشده است
نساجی چیست؟
نساجی عبارتست از ریسندگی یا بافندگی و هنر بافتنی که در آن برای تولید پارچه، دو مجموعهٔ مجزا از نخها و رشتهها که به اصطلاح تار و پود نامیده میشوند، درهم تنیده میشوند. رشتههای تار در قطعهی پارچه به صورت طولی، و رشتههای پود در عرض از این سو به آن سو میروند.
دانش نساجی در ارتباط با الیاف و نخهای کاربردی در صنایع نساجی، پارچههای بافتهشده، منسوجات بیبافت، پوشاک، کاربردهای غیر پوشاک از تولیدات نساجی، روشهای تولیدی و کنترل کیفی مرتبط، به تحقیق میپردازد.
صنعت نساجی در حوزههای زیر فعالیت دارد:
- تولید انواع الیاف نساجی مصنوعی،
- تولید نخ از الیاف طبیعی و مصنوعی و یا به صورت ترکیبی،
- تولید پارچه بافته شده از جنس نخ،
- تولید منسوجات بی بافت توسط الیاف یا نخ،
- رنگرزی پارچه، چاپ پارچه و تکمیل کالای نساجی،
- تولید منسوجات ویژه و ملزومات سایر صنایع،
- فعالیتهای مشترک تحت عنوان خوشه، یکی از رویکردهای توانمندسازی این صنعت است.
ریشه یابی
واژه نساجی ، ریشه ی لاتین داشته و از صفت بافته شده از فعل Textus، قسمت سوم فعل Textee به معنی بافتن و ریشه ی فرانسوی از کلمه ی Fabrique به معنای ساختن و یا “ساخته شدن از ” آمده است..
تاریخچه لباس و پارچه
کشف الیاف کتان رنگ شده در یک غار در جمهوری گرجستان مربوط به حدود ۳۴۰۰ سال قبل از میلاد مسیح بیان کننده آن است که مواد پارچه مانند در زمان ماقبل تاریخ استفاده می شده اند. تولید منسوجات صنعتی که سرعت و مقیاس تولید آن تقریبا با شناخت روشهای تولید مدرن، تغییر پیدا کرده است. به هر حال برای انواع اصلی منسوجات، پارچههای ساده، ساتن، تفاوت بسیار کمی بین شیوههای تولید باستانی و مدرن وجود دارد. اینکاها پارچه را از الیاف پروتئینی مانند رشته های نخ و مو از شتر، ایلاما ، آلپاکاس می ساختند و یا از مواد سلولوزی مانند پنبه استفاده مینمودند. KHipus به مانند یک سری گره در امتداد قطعه ای رشته بوده است. تا همین اواخر تفرض این بود که این تنها شیو ه ی کار بوده است اما شواهد جدیدی توسط استاد دانشگاه هاروارد، گری اورتن یافت شده که نشان می داد انواع بسیار زیادی Khipu وجود دارد. حفظ Khipu که در موزه ها مشاهده شده است موجب شده ما به اصول حفظ نساجی که از دیر باز واقف بوده ایم پی ببریم.
در طول قرن ۱۵، نساجی بزرگترین صنعت موجود بوده که فقط در چند شهر رواج داشته است بالاخص در نواحی کاتس ولد و شرق انگلستان.
مصارف
پارچه ها را می توان به شیوه های گوناگون مورد استفاده قرار داد. عمومی ترین شکل مصرف آن ها برای تولید لباس و وسایلی چون سبد و یا کیسه است. در خانه آن ها به عنوان فرش، تزیینات و ابزار نظافت برای پنجره ها، به عنوان حوله، رومیزی، تخت خواب و دیگر سطوح صاف و هنر مورد استفاده قرار می گیرند. در محل کار آنان در پروسه های علمی و صنعتی مانند فیلتر کردن مورد استفاده قرار می گیرند. از موارد استفاده دیگر می توان به عنوان پرچم، کیف، چادر، دستمال، قالیچه و یا به عنوان وسایل حمل و نقلی چون بالن ، کایت و چتر نجات و... را نام برد. همچنین برای افزایش ثبات و قدرت در مواد ترکیبی مانند فایبرگلاس و نسوج شیمیایی استفاده کرد. با استفاده از پارچه می توان به کودکان آموخت چگونه بدوزند و یا چطور ملحفه ای تولید کنند یا کلاژ بسازند و یا اسباب بازی درست کنند.
پارچه ها برای پروسه های صنعتی که بیشتر به منظور خصوصیات آن ها انتخاب می شوند تا ظاهر آن، با نام پارچه های صنعتی و فنی نامیده میشوند. پارچه های فنی شامل ساختارهایی برای استفاده های اتوموبیل، داروسازی و پزشکی ( ایمپلنت) نسوج گازی ( تقویت کننده سد خاکی )، محافظت از محصولات کشاورزی، لباس های حفاظظتی ( در برابر گرما و تابش اشعه های ماورا و یا محافظت در برابر مواد مذاب، شعله ی آتش و گلوله ). در تمام این کاربردها نکات مورد نیاز باید مورد توجه قرار گیرد. بافتن نخ هایی با روکش نانو سیم های اکسید زینک از نظر آزمایشگاهی ثابت کرده است که قادر است موجب تولید نیرو از لرزش و حرکت خود شخص و یا محیط اطراف شود.